Even binnenkijken bij... Het P.I.C. in Amsterdam

Video onderaan deze post!

Laten we allereerst even uitleggen waar P.I.C. voor staat.

P.I.C. is de afkorting voor het Prostitutie Informatie Centrum, gelegen aan de Enge Kerksteeg 3 in Amsterdam. Maar als je loopt met Google Maps in je hand, kun je het ook vinden als je Oudekerksplein intypt/inspreekt.

Het Prostitutie Informatie Centrum (PIC) is gevestigd in het hart van Amsterdam in de rosse buurt, ook wel de Wallen, vlakbij de Oude Kerk van Amsterdam. Het PIC dient als educatief centrum en hulpmiddel om de bezoekers van Amsterdam te voorzien van informatie en advies over prostitutie.

Het PIC werd in augustus 1994 opgericht door voormalig sekswerker Mariska Majoor. Majoor werkte als prostituee van de leeftijd van 16 tot 21 jaar, en stopte, in haar woorden, "omdat ik me nu anders voel over seks en relaties dan een paar jaar geleden...maar er zijn genoeg mensen, die net als ik, een weloverwogen keuze hebben gemaakt om in de prostitutie te werken, en ze verdienen ons respect".

Ze richtte het PIC op om de onwetende medemens te informeren over prostitutie. Het doel van het PIC is om een vrij toegankelijke plaats te bieden waar mensen die vragen hebben over prostitutie/sekswerk antwoorden kunnen krijgen op bijna elke vraag over dit topic, of indien nodig doorverwezen kunnen worden naar andere deskundige organisaties. 

Majoor is er sterk van overtuigd dat sekswerk een beroep is dat alle landen zouden moeten legaliseren. Ze heeft gezegd: "Elk land zou de prostitutie moeten legaliseren; het maakt deel uit van de maatschappij. In onze ogen is het een beroep, een manier om geld te verdienen; het is belangrijk dat we hier realistisch over zijn. De meeste mensen denken dat legaliseren goedkeuring is, maar het kan een manier zijn om er mee om te gaan, het te organiseren en het veiliger te maken. Prostitutie is niet slecht; het is alleen slecht als het tegen je wil wordt gedaan. De meeste vrouwen nemen deze beslissing zelf."

Vandaag de dag wordt de PIC gerund door (ex)sekswerkers, en geeft het informatie aan ongeveer 22.000 bezoekers per jaar.
Bezoekers aan het PIC kunnen ook boeken over de rosse buurt en sekswerken vinden die zowel in het Nederlands als in het Engels zijn geschreven. Het PIC geeft lezingen en presentaties over sekswerk en andere sekswerk gerelateerde onderwerpen.

Het PIC werkt als een non-profit organisatie. Het ontvangt geen overheidssubsidies en heeft het in de loop der jaren slechts met grote moeite overleefd.
De doelstellingen van de PIC zijn echter van belang gebleken voor zowel sekswerkers, hun klanten, Amsterdammers als bezoekers van het gebied.

Meer informatie? Ga dan naar de website van het P.I.C.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten